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Sustainable Real Estate Solutions (SRS), as the Administrator of the Arlington County C-PACE 

Program, after consulting with the Arlington County Attorney, is providing these FAQs to aid in 

the implementation and administration of the Program.   

 

Any capitalized term shall have the meaning given by Chapter 68 of the Code of Arlington County, 

Virginia (the C-PACE Ordinance). In the event of any inconsistency between the C-PACE 

Ordinance and this FAQ, the C-PACE Ordinance shall control.   

 

1. Authorization  

 

Q:  Is the Program validly enacted? 

 

A:  The County Attorney advises that the County enacted its C-PACE Ordinance 

in accordance with applicable law, including but not limited to, the Code of Virginia 

of 1950, as amended, and in particular Section 15.2-958.3 (the Clean Energy 

Financing Law).   

 

As more fully detailed in the C-PACE Ordinance, including the proposed form of 

Financing Agreement, and in the Program Manual, the Program is structured to 

allow Lenders and Property Owners to negotiate a Loan, knowing that a Loan under 

the C-PACE Ordinance entitles those parties to the benefit of the Assessment 

Payments and the Lien for the Loan on the Project.   

 

The County has delegated to the Lender authority to perform the ministerial acts of 

recording the Lien and assigning the Lien to the Lender.   

 

The County has not under the Program delegated or limited any of the County’s 

other rights and benefits under Virginia law, including its ability to foreclose on the 

Lien. (See, for instance, Sec. 68-6.B of the C-PACE Ordinance.)   

 

The C-PACE Ordinance is based on the Clean Energy Financing Law and does not 

expand the powers granted the Arlington County Board. The Ordinance reflects a 

legislative determination by the Board of the method by which to enact those 

granted powers. Such enactment and the corresponding methods are entirely 

consistent with Virginia law.  



 
   

2. Program Costs  

 

Q:  How do the County and the Lender seek reimbursement for their respective 

costs under the Program? 

 

A:  The costs to design and administer the Program are financed through Program 

Fees charged to participating Property Owners.  (See Sec. 68 - 5.B of the C-PACE 

Ordinance.) Details regarding the current Program Fees are provided in the 

Program Guide. Note, however, that the County may change the Program Fees that 

will apply to future Projects.  (See the definition of “Program Fees” at Sec. 68-2 of 

the C-PACE Ordinance.)  

 

The Lender collects the Program Fees from the Property Owner at Loan closing 

and remits the fees to the Administrator, as further described in Sec. 68 - 5.B of the 

C-PACE Ordinance and Sec. 2.2 of the Financing Agreement.   

 

Separately from the Program Fees, the Lender is responsible for its own costs and 

expenses and for reimbursing the County for its reasonable out-of-pocket expenses 

relating to the review, preparation and recording of Loan documentation.  (See Sec. 

68 - 6.D of the C-PACE Ordinance.) 

 

If provided for in the executed Financing Agreement with the Property Owner, 

however, the Lender may recover those costs, expenses and reimbursements from 

the Property Owner.  (See Section 2.1 of the Financing Agreement.)  If the Lender 

does not include such costs and expenses in the Assessment Payments structured at 

Loan closing, the Lender must bill and collect the costs and expenses from the 

Property Owner separately from the Assessment Payments.  (See Section 2.2 of the 

Financing Agreement.) 

 

3. Enforcement  

 

Q:  What is the detailed process for collection and enforcement of delinquent Loan 

payments?  

 

A:  The Property Owners are borrowers under the Financing Agreement, meaning 

that a Lender has the same contractual collection remedies as with any other 

lender/borrower relationship.  

 

In addition, the Loan payments are secured by the Lien, which the County may 

enforce in the same manner as it may enforce real property tax liens. Under Virginia 

law, the County may enforce its property tax liens by filing a bill in equity for the 



 
   

forced sale of the subject property. Such a bill in equity may only be filed with 

respect to tax installments that remain unpaid on the December 31 following the 

second anniversary of their original due date.  

 

  

 

 


